The

Veggie week

Hoi! Wij zijn Soraya Omtzigt (17) en Ester van der Wal (16), scholieren van het Baken Trinitas Gymnasium in Almere. In 2018 kwamen wij in aanraking met Young Impact, een organisatie die jongeren stimuleert zich in te zetten voor de samenleving.
Het triggerde ons en we kwamen in actie! Samen startten we “THE VEGGIE WEEK”, waarbij we met meer dan honderd deelnemers een week lang geen vlees en vis hebben gegeten. Om dit te vieren, hebben we de week afgesloten met een gezonde high tea.

Op school merkten wij dat er vaak te zwart-wit wordt gedacht over vlees eten. Terwijl er een hele wereld zit tussen pure veganisten en doorgewinterde carnivoren. Ons doel was dan ook om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat je met een beetje minder vlees eten ook al impact kunt hebben op het klimaat: alle beetjes helpen.

Onze actie viel op en in juni 2019 wonnen we de Young Impact Award, in de categorie Environment. We werden gehuldigd in Ahoy, in het gezelschap van duizenden jongeren. Een waanzinnige ervaring. Een paar maanden later, in december, werden we ook nog eens spelddragers van GrowingGreenCities Almere, een organisatie die bijdraagt aan de Almeerse Floriade 2022. Best een succesvol jaar dus!

Na onze eerste Veggie week maakten we een receptenboekje, waarvan we de opbrengst hebben gedoneerd aan ‘Natuur en Milieu’. Dit smaakte letterlijk naar meer. We zijn dan ook supertrots dat jij nu ons tweede, volledig digitale, Veggie Week kookboek aan het lezen bent!

Via ABN AMRO, sponsor van onze Young Impact Award, zijn we in contact gekomen met CIRCL: hun volledig duurzame en circulaire paviljoen, met restaurant. Met chef-kok Rudolf Brand hebben we dit tweede receptenboek kunnen maken. Online dus, want dat is wel zo duurzaam.

Met dit (online) boekje richten we ons met name op jongeren, maar stiekem eigenlijk op iedereen. De recepten zijn namelijk geïnspireerd op junkfood en comfort food, waar we allemaal van tijd tot tijd naar verlangen… maar dan in een vegetarisch, gezond en duurzaam jasje! Ideaal, toch?

We hopen jou hiermee te stimuleren om eens iets anders te proberen. Gewoon, omdat het kan! En omdat je er de wereld een stukje duurzamer mee maakt. Meer kookinspiratie nodig?

Bekijk ons Instagramaccount

of ons Youtube kanaal

“We hopen dat jullie deze recepten zullen proberen
en dat jullie er net zoveel van genieten als wij!”